Klimaatpark
Lungendonk

Een project van Zonneparken Someren

Feiten

 • Gemeente Someren, buitengebied Lierop
 • Circa 4,5 ha
 • 4,5 MWp geïnstalleerd vermogen
 • 11.400 Zonnepanelen
 • Opgewekte stroom = verbruik circa 1.170 huishoudens
 • CO2-besparing per jaar = 1.759,5 ton

Het project

Zonneparken Someren B.V.

Een samenwerking van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Nederland Opgewekt

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Nederland Opgewekt zijn blij met de aanleg van 11.440 zonnepanelen aan de Lungendonk in Lierop. 

Het klimaatpark is in mei 2021 groene stroom gaan leveren aan duizend huishoudens. Daarnaast hebben beide initiatiefnemers het klimaatpark zo mooi mogelijk aangekleed zodat het in de omgeving past. Met de aanleg van de hooiweide, het planten van drieduizend struiken en een proef met het kweken van shiitake paddenstoelen onder de zonnepanelen willen de BOM en Nederland Opgewekt bijdragen aan de productie van groene stroom, een grotere biodiversiteit en een innovatie in voedselproductie.

Het park is ‘ook een beetje van Lierop’ geworden. Medio februari start een crowdfundingscampagne. Lieroppenaren kunnen vanaf 25 euro inleggen. Daarvoor krijgt u een jaarlijks rendement uitgekeerd gebaseerd op de geproduceerde stroom. Net als bij de aanleg van zonnepanelen op uw eigen dak verdient u de investering helemaal terug en jaarlijks krijgt u een deel van uw inleg met rente uitgekeerd.

Inrichting plangebied

Het klimaatpark is gerealiseerd achter de boerderij aan Lungendonk 14 en wordt omgeven met struiken.

Het bestaande bosje wordt ecologisch beheerd, waardoor loofbomen kans krijgen zich te ontwikkelen en een interessanter gebied ontstaat.

De volgende groenelementen worden toegevoegd:

 • Inzaaien van graslandflora- en faunamengsel tussen panelen en onderhoudspaden.
 • Hoogstamfruitboomgaard met daarin een bijenkast.
 • Kruidenrijk grasland onder de boomgaard.
 • Knip- en scheerhaag langs buitenkant van de boomgaard.
 • Haagje van bosbes aan zijde van agrariër.

Onder de zonnepanelen komt een testopstelling voor de teelt van shiitake.

Voortgang project

Nieuws /
aankondigingen

15 januari 2023 kleine brand op het Zonnepark

Aanleg wandelpad 7 februari 2023

Op 7 februari wordt er door het gehele team van Nederland Opgewekt gestart met de aanleg van een wandelpad langs de hooiwei en door het bos. Voor de omwonenden is het mogelijk om hierbij een handje te helpen van 13.30 uur.

U kunt zich hiervoor aanmelden door een email te sturen met uw gegevens naar  corrine@nederlandopgewekt.nl

Na het harde werken, is er een feestelijke afsluiting vanaf 16.00 uur tot 17.00 uur. Voor een drankje en de lekkere trek wordt gezorgd. Meld u vandaag nog aan voor dit sportieve evenement.

 

Op Zonnepark Lungendonk in Lierop is op zondagmiddag 15 januari een kleine brand uitgebroken door kortsluiting in een schakelkast. De brandweer was snel aanwezig met twee blusvoertuigen. De situatie was binnen een paar uur onder controle.

https://www.ad.nl/someren/brand-bij-zonnepark-lungendonk-in-lierop-geblust~aeb2612c/226240570/

Het was een verontrustend beeld, gele rookwolken trokken vervolgens de lucht in. De Veiligheidsregio liet al snel weten dat er geen gevaar was voor de omgeving. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is de kleur van de rook logisch te verklaren. De samenstelling van die brandende materialen in de schakelkast zorgt voor de kleur van de rook. “Rook bevat altijd schadelijke stoffen”, vertelt de woordvoerder. Het hangt dus af van hoevéél schadelijke stoffen er vrijkomen. Dat viel gelukkig op het zonnepark erg mee. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving. De herstelwerkzaamheden aan de schakelkast en de bekabeling gaan naar verwachting 1 maand duren. Helaas kan het zonnepark in deze periode niet produceren, maar voordat de zon zijn werk weer gaat doen, verwachten wij volledig operationeel te zijn.

 

Doe mee en oogst de zon!

Omwonenden kunnen nu meedoen aan de crowdfunding

Investeer in zonnepanelen van Zonneparken Someren aan de Lungendonk!

Binnenkort bieden wij iedereen in Someren de mogelijkheid om te investeren in duurzame energie. Zo maakt u een aantrekkelijk rendement en levert u een bijdrage aan de productie van groene energie.

Hoe werkt het?
Via de website van ZonnepanelenDelen kunt u investeren in ZonneDelen. Meedoen kan al vanaf € 25,- per ZonneDeel.
U krijgt hierbij jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject, volgens het zelfde principe als zonnepanelen op uw eigen dak. Het rendement kan oplopen tot wel 5%.
Ieder jaar wordt 1/15de deel van uw inleg afgelost. Dus jaarlijks ontvangt u de rente en aflossing op uw rekening.

Doe mee!
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van ZonnepanelenDelen: https://www.zonnepanelendelen.nl/project/lungendonk

Op deze website kunnen geïnteresseerden zich nu al vrijblijvend voorinschrijven.

Zwerfvuil maken is geen kunst. Zwerfvuil opruimen is dat wel! HelemaalGroen zet zich in voor een schone omgeving. Een concept dat perfect past bij zonnepark Lungendonk.

Hoe werkt HelemaalGroen?

In de gratis app is zichtbaar waar zwerfvuil is opgeruimd. Dit werkt stimulerend, want zo is te zien dat ook anderen actief zijn.

Langs de wandelpaden van zonnepark Lungendonk worden bordjes met een QR-code geplaatst. Dit maakt het makkelijk om een opruimactiviteit in de app te activeren. Als je na afloop de route opslaat, verschijnt deze als een groen lijntje op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het groen naar oranje en na twee maanden naar bruin. Tenzij de route opnieuw gelopen (en opgeruimd wordt)!

Nieuwsflitsen

De eerste zonnepanelen zijn geplaatst! #ZonneparkLungendonk

Klimaatpark Lungendonk, de eerste van drie zonne-energie projecten van Zonneparken Someren is halverwege vorig jaar (2021) opgeleverd.
Om dat te vieren heeft Zonneparken Someren, samen met Varkensbedrijf Driessen en Greenlake Systems bv op zaterdag 25 september 2021 een Open Dag georganiseerd. En wat was het geslaagd!

De organisatie van de gezamenlijke Open Dag bracht in het huidige corona tijdperk wat uitdagingen met zich mee…
Na goed overleg met de gemeente Someren kon ons evenement doorgaan met de afspraak dat wij ons aan de op dat moment geldende corona regels zouden houden. Vanzelfsprekend!

Het enige wat niet te organiseren was, was het weer. Ook dat zat mee! De zon scheen stralend, de bezoekers hadden er zin in, wat een fantastische dag!

De interesse in zonnepark Lungendonk was groot, we hebben interessante vragen gekregen. De medewerkers van Nederland Opgewekt en BOM hebben de bezoekers met veel enthousiasme te woord gestaan.
Voor de ruim 500 bezoekers was er veel te zien in de bedrijven en bij de stands die 24 leveranciers van Zonneparken Someren, Varkensbedrijf Driessen en Greenlake Systems bv ingericht hadden om bezoekers te vertellen over hun diensten.

Ook aan de jonge bezoekers was gedacht; een ballonnenclown maakte schitterende creaties, de ijsjes smolten in de hand en het het springkussen werd druk bezocht..

Gerard Driessen vertelt meer over de Open Dag in onderstaand filmpje van de boerderij reportage.

Menu sluiten