Zonnepark
Lungendonk

Een project van Zonneparken Someren

Feiten

 • Gemeente Someren, buitengebied Lierop
 • Circa 4,5 ha
 • 4,5 MWp geïnstalleerd vermogen
 • 11.400 Zonnepanelen
 • Opgewekte stroom = verbruik circa 1.170 huishoudens
 • CO2-besparing per jaar = 1.759,5 ton

Het project

Zonneparken Someren B.V.

Een samenwerking van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Nederland Opgewekt

Het glas is geheven, het hekwerk is al in aanbouw en de beveiligingscamera’s zijn geïnstalleerd. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Nederland Opgewekt zijn gestart met de aanleg van 11.440 zonnepanelen aan de Lungendonk in Lierop. Een mooie stap in de samenwerking.

Het zonnepark gaat vanaf mei 2021 groene stroom leveren aan duizend huishoudens. Daarnaast willen beide initiatiefnemers het zonnepark zo mooi mogelijk aankleden zodat het in de omgeving past. Met de aanleg van een hooiweide, het planten van drieduizend struiken en een proef met het kweken van shiitake paddenstoelen onder de zonnepanelen willen de BOM en Nederland Opgewekt bijdragen aan de productie van groene stroom, een grotere biodiversiteit en een innovatie in voedselproductie.

Het park moet ‘ook een beetje van Lierop’ worden. Medio februari start een crowdfundingscampagne. Lieroppenaren kunnen vanaf 25 euro inleggen. Daarvoor krijgt u een jaarlijks rendement uitgekeerd gebaseerd op de geproduceerde stroom. Net als bij de aanleg van zonnepanelen op uw eigen dak verdient u de investering helemaal terug en jaarlijks krijgt u een deel van uw inleg met rente uitgekeerd.

Inrichting plangebied

Het zonnepark komt achter de boerderij aan Lungendonk 14 en wordt omgeven met struiken.

Het bestaande bosje wordt ecologisch beheerd, waardoor loofbomen kans krijgen zich te ontwikkelen en een interessanter gebied ontstaat.

De volgende groenelementen worden toegevoegd:

 • Inzaaien van graslandflora- en faunamengsel tussen panelen en onderhoudspaden.
 • Hoogstamfruitboomgaard met daarin een bijenkast.
 • Kruidenrijk grasland onder de boomgaard.
 • Knip- en scheerhaag langs buitenkant van de boomgaard.
 • Haagje van bosbes aan zijde van agrariër.

Onder de zonnepanelen komt een testopstelling voor de teelt van shiitake.

Voortgang project

Planning

Week2
11/17-01-21
Start werkzaamheden
Week3
18/24-01-21
Plaatsing bouwbord
Week4
15/21-02-21
Plaatsing hekwerk
Week15
12/18-04-21
Einde werkzaamheden
Week35
25-09-2021
Open dag omwonenden

Nieuws /
aankondigingen

Doe mee en oogst de zon!

Omwonenden kunnen nu meedoen aan de crowdfunding

Investeer in zonnepanelen van Zonneparken Someren aan de Lungendonk!

Binnenkort bieden wij iedereen in Someren de mogelijkheid om te investeren in duurzame energie. Zo maakt u een aantrekkelijk rendement en levert u een bijdrage aan de productie van groene energie.

Hoe werkt het?
Via de website van ZonnepanelenDelen kunt u investeren in ZonneDelen. Meedoen kan al vanaf € 25,- per ZonneDeel.
U krijgt hierbij jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject, volgens het zelfde principe als zonnepanelen op uw eigen dak. Het rendement kan oplopen tot wel 5%.
Ieder jaar wordt 1/15de deel van uw inleg afgelost. Dus jaarlijks ontvangt u de rente en aflossing op uw rekening.

Doe mee!
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van ZonnepanelenDelen: https://www.zonnepanelendelen.nl/project/lungendonk

Op deze website kunnen geïnteresseerden zich nu al vrijblijvend voorinschrijven.

Zwerfvuil maken is geen kunst. Zwerfvuil opruimen is dat wel! HelemaalGroen zet zich in voor een schone omgeving. Een concept dat perfect past bij zonnepark Lungendonk.

Hoe werkt HelemaalGroen?

In de gratis app is zichtbaar waar zwerfvuil is opgeruimd. Dit werkt stimulerend, want zo is te zien dat ook anderen actief zijn.

Langs de wandelpaden van zonnepark Lungendonk worden bordjes met een QR-code geplaatst. Dit maakt het makkelijk om een opruimactiviteit in de app te activeren. Als je na afloop de route opslaat, verschijnt deze als een groen lijntje op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het groen naar oranje en na twee maanden naar bruin. Tenzij de route opnieuw gelopen (en opgeruimd wordt)!

Nieuwsflitsen

De eerste zonnepanelen zijn geplaatst! #ZonneparkLungendonk

Nulla gravida augue erat, nec mattis purus finibus et. Morbi lacus eros, tincidunt ut dolor quis, volutpat ornare quam. Nulla euismod tempor pellentesque. Praesent id maximus libero, nec pellentesque metus.

Etiam nec lorem et dui ullamcorper tincidunt sed vitae magna. Proin tincidunt vestibulum purus, ut bibendum eros suscipit et. Vestibulum fermentum sit amet urna ut hendrerit.

Menu sluiten